10.12.13

Degustacja Porteru Bałtyckiego (mocno dojrzałe)

Skład piwa: słody- monachijski, karmelowy, palony  

Ekstrakt: 22%

Alkohol: 8,9%

Piana:drobno i średnio pęcherzykowa, wysoka utrzymująca się przez długi czas

Barwa: bardzo ciemny brąz, prawie czarna

Zapach: Przeważa wyraź aromat karmelowy oraz zapachy postarzałego porteru- cherry, śliwki suszonej, rodzynek mieszający się z nutą ciemnych słodów. W drugim planie wyczuwalny delikatny aromat fenolowy 

Smak: W smaku pierwsze skrzypce grają karmel oraz suszone owoce przez co piwo wydaje się dość słodkie. Natomiast słody palone w postaci wyczuwalnej, słodkiej czarnej kawy są już bardziej wyraźne niż to było w aromacie. Po przełknięciu piwa do głosu dochodzą nuty fenolowe, przyjemnie rozgrzewając jamę ustną. Goryczka porteru z Okocimia jest co najwyżej średnia z kolei nasycenie klaruje się na niskim poziomie co też wpływa na dobrą pijalność







Podsumowując:Piwo wyraźnie degustacyjne przez podwyższoną słodycz, która w większej ilości może wydać się męcząca, jednak liczne zalety tego porteru skłaniają do sięgnięcia po niego w mroźne, zimowe wieczory. Dobra pijalność, bogaty aromat pozbawiony praktycznie nut fenolowych o przyjemnym rozgrzewającym charakterze przemawiają na jego korzyść. Należy zwrócić uwagę na zawartość alkoholu, która pod koniec degustacji daje się we znaki. Faktura umiarkowanie gęsta, aksamitna. Gorąco polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz